PROTI SVOJI VOLJI


Chamberlain Diane

Proti svoji volji je avtoričino najpomembnješe delo do sedaj.

Počisti

Proti svoji volji je avtoričino najpomembnješe delo do sedaj.

»V naših življenjih je preveč nesmiselnih pravil,« je rekla, »in naša življenja so veliko prekratka, da bi se zmenili zanje.« (odlomek iz knjige)

Petnajstletna Ivy in sestra Mary Ella odraščata z babico Winono Hart in Mary Ellinim sinkom Williamom na Gardinerjevi plantaži tobaka v Severni Karolini. Poleg belopoltih Hartovih živi in dela na plantaži še temnopolta družina Jordan. Odnosi med tremi družinami so zgledni, a samo na površju. Nova socialna delavka Jane začne med skrbjo za revni družini počasi odkrivati, kako so vse tri družine prepletene med seboj.

Poleg tega se Jane ne strinja z vsemi pravili, ki jih ima center za socialno delo, in jih začne kršiti. Naveže se na Ivy Hart. Ne more se sprijazniti s tem, da imajo socialne delavke to moč, da dajo lahko dekle sterilizirati in ji vzamejo možnost, da bi imele besedo pri tej odločitvi, zato se temu odločno upre. Njena dejanja pa imajo precej hujše posledice, kot je pričakovala.

Diane Chamberlain je raziskovala bližnjo preteklost Severne Karoline in njihov odnos do programa evgenike in sterilizacije. Zapisala je izmišljeno zgodbo, ki pa bi bila prav lahko zgodba katere od več tisoč žrtev, ki jim je bila vsiljena sterilizacija.

Dimenzije 14 × 21.5 cm
Avtor

Chamberlain Diane

Izšlo

Jezik originala

Angleščina

Vezava

Trda vezava, Žepna

Obseg

432 strani

Prevajalec

Martina Krkovič

Založba

Založba Meander

Žanr

družbeni roman, psihološki roman, zgodovinski roman